Musisz spróbować

jar of honey with honeycomb on wooden table

Miód z Hadramaut

Znany ze swojego bogatego, mocnego smaku, jest znany w całej świecie arabskim i jest uważany za najlepszy (i jest z pewnością najbardziej kosztowny) miód na świecie. Jest stosowany w medycynie, a także żywności. Pszczelarstwo jest prawdopodobnie jedną z najstarszych form gromadzenia żywności w regionie, o czym świadczy bogactwo rycin skalnych w obszarach, oraz fakt, że praktycznie każdy dom w Wadi Doan miał ule. Istnieje wiele rodzajów uli, w z bali drewnianych z wymiennym dnem oraz dachem.
Są one zazwyczaj wykonane z drzewa sukam (Cordia abyssinica), wielkolistnego, wiecznie zielone drzewa, które rośnie na brzegach pól wzdłuż teras dolin (służy również jako ochrona górskich plantacji kawy przed nasłonecznieniem).
Wielu pszczelarzy to plemiona koczownicze, wędrujące w poszukiwaniu kwiatów stanowiących pokarm dla pszczół. Najwyższą jakość miód zawdzięcza temu, że pszczoły żyją w dziewiczym środowisku naturalnym zapylając jedynie drzewa z gatunku ilb oraz sibr.

mandi

Mandi

Mandi jest zwykle przyrządzane z ryżu, mięsa (jagnięciny lub kurczaka) i mieszanką przypraw. Główną rzeczą, która odróżnia Mandi od innych dań mięsnych jest, że mięso jest przygotowywane w piecu tandoor (taboon w Hadhramaut). Tandoor to rodzaj zagłębenia w ziemi, pokrytego wewnątrz gliną. Do pieca wrzuca się drewno, które zamienia się węgiel drzewny, wytwarzając temperaturę niezbędną do ugotowania mandi. Potrawę zawiesza się we wnętrzu pieca tak by nie dotykała węgla i zamyka się cały piec, zostawiając jedynie odpowietrznik, którym uchodzi dym.  Do gotowej potrawy można dodać wedle gustu rodzynki, orzeszki piniowe lub orzechy ziemne.

yemen coffe

Mokka

Mokka to odmiana kawy pochodząca z miasta Mocha w Jemenie. Ziarna mokki są bardzo małe, twarde, okrągłe o nieregularnym kształcie i oliwkowym do jasnożółtego kolorze. Mokka posiada bardzo wyraźny smak. Ze względu na podobieństwo nazw jest czasem mylona z kawą o smaku czekoladowym. W XVII uprawa mokki była strzeżonym sekretem, i ziarna kawy mokka hodowane były wyłącznie w Jemenie i wysyłane dopiero po wypaleniu.

salta

Salta

Salta to tradycyjna potrawa z obszarów na północy Jemenu i jest jednym z podstawowych głównych posiłków dnia (lunchu) w prawie większości gospodarstw domowych, zwłaszcza w regionie górskich Jemenu. Zasadniczym składnikiem salta jest przyprawa zwana helba (kozieradka pospolita). Salta może być przyrządzana z mięsa lub w wersji wegetariańskiej. Jest to jedyne w swoim rodzaju danie.

Close