Miód z Hadramaut
Znany ze swojego bogatego, mocnego smaku, jest znany w całej świecie arabskim i jest uważany za najlepszy (i jest z pewnością najbardziej kosztowny) miód na świecie. Jest stosowany w medycynie, a także żywności. Pszczelarstwo jest prawdopodobnie jedną z najstarszych form gromadzenia żywności w regionie, o czym świadczy bogactwo rycin skalnych w obszarach, oraz fakt, że praktycznie każdy dom w Wadi Doan miał ule. Istnieje wiele rodzajów uli, w z bali drewnianych z wymiennym dnem oraz dachem.
Są one zazwyczaj wykonane z drzewa sukam (Cordia abyssinica), wielkolistnego, wiecznie zielone drzewa, które rośnie na brzegach pól wzdłuż teras dolin (służy również jako ochrona górskich plantacji kawy przed nasłonecznieniem).
Wielu pszczelarzy to plemiona koczownicze, wędrujące w poszukiwaniu kwiatów stanowiących pokarm dla pszczół. Najwyższą jakość miód zawdzięcza temu, że pszczoły żyją w dziewiczym środowisku naturalnym zapylając jedynie drzewa z gatunku ilb oraz sibr.